Verbeteren verkeersveiligheid Perzikstraat in Wijk en Aalburg

 • Opdrachtgever:
  Gemeente Altena
 • Adviseur:
  Jens | Ingenieurs & Adviseurs
 • Status:
  In voorbereiding

Verbeteren verkeersveiligheid Perzikstraat in Wijk en Aalburg

Gemeente Altena wil de verkeersveiligheid op de Perzikstraat in Wijk en Aalburg verbeteren. Op basis van de inbreng van omwonenden/gebruikers van de weg en het verkeerskundig onderzoek zijn maatregelen opgesteld voor de korte termijn (voorjaar 2024) en de lange termijn. 

Wat hebben we tot nu toe gedaan?
In januari 2023 zijn we gestart met een verkeersonderzoek waarbij we de verkeerssituatie op de Perzikstraat uitvoerig hebben bekeken. Daarna hebben we u gevraagd uw ervaringen met ons te delen.
Op basis van het verkeersonderzoek en uw ervaringen op de Perzikstraat, zijn maatregelen voorgesteld. Er is gekozen om maatregelen te nemen die we uiterlijk in het voorjaar van 2024 uitgevoerd willen hebben, en er zijn maatregelen voorzien op de langere termijn. De complete rapportage van het onderzoek kunt u nalezen onder 'downloads' op deze projectpagina. Of klik op de volgende links voor de aftermovie en de rapportage
Gemeente Altena streeft naar start werkzaamheden van deze eerste maatregelen in het voorjaar van 2024.

 

Het voorlopig ontwerp

Op een informatieavond op 21 juni 2023 hebben we het eerste ontwerp (Schetsontwerp) gedeeld met omwonenden, ondernemers en gebruikers van de weg en meningen opgehaald. Deze input hebben we verwerkt in het voorlopig ontwerp wat nu klaar is.

De maatregelen betreffen onder andere een duidelijke 30 km-zone, het aanpassen van voetpaden en fietspaden en het verbeteren van de veiligheid op kruisingen en bij de oversteek voor fietsers en voetgangers. Ten opzichte van het eerdere schetsontwerp, zijn onder andere de volgende aanpassingen gedaan:

 • Karrenspoor: Bij het inrijden van de schoolzone en 30-km-zone wordt visueel een karrenspoor op de rijbaan geplaatst (gele streep op de tekening). Deze visuele rijbaanscheiding maakt de rijweg optisch smaller, zodat verkeer langzamer gaat rijden. Daarnaast onderbreekt het karrenspoor de langgerekte Perzikstraat en geeft attentie naar bestuurders: 'Let op, schoolzone!'. 
 • Locatie fietsoversteek: Op basis van de overleggen met de diverse scholen en bewoners, hebben wij een compromis gesloten over de locatie van de fietsoversteek. Met deze maatregel wordt de oversteek centraal gemaakt (niet te veel oversteekplaatsen), apart van de kruispunten met autoverkeer (fietsers hebben voorrang) en ligt deze tussen beide schoollocaties in.
 • Verlichting oversteken: Extra attentie bij de voetgangers- en fietsoversteekplaatsen door speciale verlichting.  

Bekijk het voorlopig ontwerp op de website en geef uw mening
Het voorlopig ontwerp is nu beschikbaar bij 'downloads' onderaan deze pagina, of Klik hier

Of bekijk enkele locaties in 3D:

Locatie fietsoversteek: https://www.youtube.com/watch?v=A-RtYpN8rE8
Locatie voetgangersoversteek: https://www.youtube.com/watch?v=HBLDmcxafds
Locatie kruising D’Alburcht: https://www.youtube.com/watch?v=w3Gn6VEYE5w

Wij horen graag opnieuw uw mening. Daarna maken we het ontwerp definitief. U kunt via het reactieformulier onderaan de website op het ontwerp reageren. Dit kan tot en met 17 september 2023.

 


Het is op dit moment niet mogelijk om via het reactieformulier uw vraag/opmerking in te sturen.
 

Met vriendelijke groet,
Team onzeopenbareruimte.nl

Blijf op de hoogte

De Perzikstraat in Wijk en Aalburg veiliger? Samen met u bekijken we of én waar de straat veiliger ingericht kan worden. Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan in voor ‘Updates’ onderaan deze projectenpagina.

Updates

1 september 2023 | Bekijk de plannen in 3D
Heeft u de QR-code-stoeptegels al gezien in de Perzikstraat? Gister hebben wij deze samen met Wethouder Hans Tanis en enkele scholieren van het Willem v. Oranje College op 3 locaties geplaatst.


24 augustus 2023 | Bekijk nu het Voorlopig Ontwerp
Bekijk het voorlopig ontwerp van de eerste maatregelen op de Perzikstraat.


30 juni 2023 | Een waardevolle bijeenkomst
Samen met betrokken bewoners, ondernemers en gebruikers van de Perzikstraat hebben wij op 21 juni het schetsontwerp besproken. Een waardevolle bijeenkomst waar er kritisch naar de plannen is gekeken en goede ideeën uitgekomen zijn.


8 juni 2023 | Uitnodiging bijeenkomst 21 juni
U bent van harte uitgenodigd om de voorgestelde maatregelen op de Perzikstraat te bekijken en hierop te reageren. Deze worden op woensdag 21 juni gepresenteerd.


26 april 2023 | Publicatie verkeersonderzoek
De afgelopen maanden hebben wij samen met u de verkeerssituatie op de Perzikstraat tegen het licht gehouden.


7 februari 2023 | Wat een inbreng!
Wauw, wat hebben we ontzettend veel reacties en ideeën ontvangen! Iedereen hartelijk bedankt voor het meedenken over een verkeersveilige Perzikstraat.


Aanmelden voor updates

Downloads

Voorlopig ontwerp maatregelen voorjaar 2024

Verkeersonderzoek

Bekijk de aftermovie van het verkeersonderzoek: Klik op deze link voor de YouTube-video.


Contact

Bezoekadres: Jens | Ingenieurs & Adviseurs - Schootense Dreef 31 -  5708 HZ Helmond - 0492-792934

KvK: 61964913
BTW: NL854570159B01
Privacybeleid


© Copyright Jens | Ingenieurs & Adviseurs - website: Van Dongen Design - Inloggen