Skip to main content

Verbeteren verkeersveiligheid Perzikstraat in Wijk en Aalburg

 • Opdrachtgever:
  Gemeente Altena
 • Adviseur:
  Jens | Ingenieurs & Adviseurs
 • Status:
  In uitvoering

Verbeteren verkeersveiligheid Perzikstraat in Wijk en Aalburg

Gemeente Altena werkt aan het verbeteren van de verkeersveiligheid in de Perzikstraat in Wijk en Aalburg. Op basis van de inbreng van omwonenden/gebruikers van de weg en het verkeerskundig onderzoek zijn maatregelen opgesteld voor de korte termijn (voorjaar 2024).
Via de nieuwsupdates in de blauwe kolom leest u wat wij tot nu toe hebben gedaan.

Het definitief ontwerp

Eind augustus hebben we het Voorlopig ontwerp gedeeld met omwonenden, ondernemers en gebruikers van de weg. Via 3D-visualisaties waren de maatregelen levensecht te bekijken. Tot eind september hebben wij meningen opgehaald over de maatregelen. Deze input hebben we verwerkt in het Definitief ontwerp.

De maatregelen betreffen onder andere een duidelijke 30 km-zone, het aanpassen van de voet- en fietsoversteken en het verbeteren van de veiligheid op de kruisingen. Ten opzichte van het eerdere ontwerp, zijn onder andere de volgende aanpassingen gedaan:

 • Rijbaanscheiding attentie 30-km-zone: Over de hele lengte van de 30-km-zone wordt een visuele scheiding tussen de twee rijbanen aangebracht (gele streep op de tekening). Deze visuele rijbaanscheiding maakt de rijweg optisch smaller, zodat verkeer langzamer gaat rijden. Daarnaast onderbreekt deze maatregel de langgerekte Perzikstraat en zorgt deze voor extra attentie naar weggebruikers;
 • Locatie voetgangersoversteek: In overleg met de stakeholders is besloten één centrale voetgangersoversteek te maken. Deze blijft liggen op de huidige locatie nabij het Willem van Oranje College. De inrichting wordt geoptimaliseerd door middel van attentieverhogende middelen en betere verlichting;
 • Locatie fietsoversteek: In overleg met de stakeholders is besloten één centrale fietsoversteek te maken. Deze is gepland bij het bruggetje nabij De Hoeksteen. De inrichting voldoet aan de eisen en zorgt voor een plaatselijke snelheidsverlaging en meer attentiewaarde;
 • Verlichting oversteken: Extra attentie bij de voetgangers- en fietsoversteekplaatsen door speciale verlichting.  

 

Bekijk het definitief ontwerp op de website
Het Definitief ontwerp is nu beschikbaar bij 'Downloads', onderaan deze pagina, of klik hier. 

Alle ingekomen reacties en ideeën zijn verzameld en waar mogelijk verwerkt in het ontwerp. Bekijk alle ingekomen reacties, inclusief besluit, onderbouwing of reactie bij ‘Downloads’, onderaan deze pagina of klik hier.

De werkzaamheden starten vooralsnog in de meivakantie van 2024.

 


Blijf op de hoogte

De Perzikstraat in Wijk en Aalburg veiliger? Samen met u bekijken we of én waar de straat veiliger ingericht kan worden. Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan in voor ‘Updates’ onderaan deze projectenpagina.

Updates

18 december 2023 | Bekijk nu het Definitief Ontwerp
Bekijk het definitief ontwerp van de maatregelen op de Perzikstraat.


1 september 2023 | Bekijk de plannen in 3D
Heeft u de QR-code-stoeptegels al gezien in de Perzikstraat? Gister hebben wij deze samen met Wethouder Hans Tanis en enkele scholieren van het Willem v. Oranje College op 3 locaties geplaatst.


24 augustus 2023 | Bekijk nu het Voorlopig Ontwerp
Bekijk het voorlopig ontwerp van de eerste maatregelen op de Perzikstraat.


30 juni 2023 | Een waardevolle bijeenkomst
Samen met betrokken bewoners, ondernemers en gebruikers van de Perzikstraat hebben wij op 21 juni het schetsontwerp besproken. Een waardevolle bijeenkomst waar er kritisch naar de plannen is gekeken en goede ideeën uitgekomen zijn.


8 juni 2023 | Uitnodiging bijeenkomst 21 juni
U bent van harte uitgenodigd om de voorgestelde maatregelen op de Perzikstraat te bekijken en hierop te reageren. Deze worden op woensdag 21 juni gepresenteerd.


26 april 2023 | Publicatie verkeersonderzoek
De afgelopen maanden hebben wij samen met u de verkeerssituatie op de Perzikstraat tegen het licht gehouden.


7 februari 2023 | Wat een inbreng!
Wauw, wat hebben we ontzettend veel reacties en ideeën ontvangen! Iedereen hartelijk bedankt voor het meedenken over een verkeersveilige Perzikstraat.


Downloads

Definitief ontwerp maatregelen voorjaar 2024

Verkeersonderzoek

Bekijk de aftermovie van het verkeersonderzoek: Klik op deze link voor de YouTube-video.